Dinitz - Kosher Lemehadrin
02/10/2009
1:45hod
937,- + 63,-Kč
Zážitky, zážitky, zááážitky :-)

Košér řízek s hranolkami

 

Fanta

SAMBUSEK
těstové kapsičky se cizrnou(hummus) na irácký způsob

 

KUŘECÍ FORESTIÉRE
Tenké plátky křehkých kuřecích prsou s omáčkou se směsí houbiček,kuřecího salámu, čerstvého tymiánu a bílého vína

 

Čaj


Pro nestíhající: (ne)pěkná žiďárna za nekřesťanské peníze.
Nestíháme taky. Takže z úterků se pomalu stávají čtvrtky...a recenze pak dopisujeme s týdenním zpožděním. Ale tomu musíme udělat přítrž! Člověk si pak nevybavuje, co vše jsme řešili. O některých věcech psát nemůžu, o jiných zase nechci..takže už jsem zapnil tehle odstavec a přitom nic neřekl...a můžu k dalšímu :-)

Dnešní ráno bylo jiné, než má rána obvykle bývají. Plánujíc dnešní UZEO, oholil jsem se jen částečně a to tak tak, abych dal vyniknout třídenním pejzům a taktéž jsem nezapomněl doprostřed hlavy umístit sváteční jarmulku aka šábesdekl. Dnes totiž vezmu Patricciea Mojše Bajerana na úterní epesnost do právé kosher restaurace. Tolik k traileru ;) Po cestě na oběd, kterou s námi šel částečně i táta a udával mi rady jak strávit takový běžný říjnový víkend v Madridu – a když se oddělil, PTB mi povídal o ***CENZURA***, kterýžto dle slibu danému ex post nebudu rozmazávat. Bohužel, dovedl bych si to užít


Kolem Dinitzu jsme několikrát s H2 prošli a on vždy si dělal srandu, že mě tam zatáhne, mínic to jako narážku na jeho nevím-čím-podloženou představu o jakési mé averzi vůči semitům. Tak, abychom si rozuměli hned na začátku - nic takového mám pocit se u mě nevyskytuje.
Naopak. Pro některé členy této komunity - optimalně pokud jsou to slovníkem KFL "míšenci prvního stupně" - např . s Dány nebo střední Evropy mám slabost. Ale i pro některé čistokrevné bych byl asi i ochotnej klanět se před zdí jak pominutej, nosit kostičku na hlavě, stát se šiduchem šadcH2ana a pak třeba i halachickým židem. Ok. Ale nejsem Matka Tereza - takže třeba tohle nebo tohle mi zase přijde jako nevhodná degenerace. (Jo a taky na moji obranu....strávil jsem hodinu v B&H Photo v NYC..a kdo tam byl, ví, že pro antisemitu je to něco jako pro archnofobika pobyt v teráriu plném pavouků.)
Ale ani jeden z extrémů se v Dinitzu zrovna nenecházel. V restauraci jsme byli po většinu času sami. Já, H2, čísník, za barem nějaká ruska a jeji známá co si přišla popovídat.
Interiér podniku je divnej. Možná to začátkem 90tých let vypadalo lépe, ale o dvacet let později to holt vypadá spíše bídně. Tuplem při pohledu do jídelního lístku, konkrétně do sloupečku s cenami. Jídla od 250 do 500. Přílohy za téměř 100 Kč. Nealko a čaj za 50 Kč. Holt příplatek za košer.
S úctou k H2 a jeho peněžence jsem se rozhodl dát něco z čeho jsem věděl, že se najím. Steakem za 500 jsem nechtěl působit jako žid-vyžírka a tak jsem si dal řízek za půlku. Byl mega-velký. A taky mega-ale-mega horkej ..asi košér olej - takže jsem si spálil hned při prvním soustu půlku chuťových pohárků a tak nejsem schopnej napsat cokoliv o chuti pokrmu :-)

Dinitz je restaurace v pravém slova smyslu KOSHER a hned u vchodu o tom visí oficiální glejt podepsaný samotným rabínem Sidonem. Jak jsme hned po příchodu nastudovali na wikipedii - Košer jsou pravidla a obyčeje spojené s přípravou jídla židovské kuchyně. Ve zkratce jde o to, co s čím nelze míchat a jestli můžete jíst sudokopytníky, dravce nebo ryby bez šupin. Tolik k teorii.   A teď zpět do restaurace Dinitz a k tomu v čem spočívá její kouzlo. V interiéru to není. Papundeklem a dřevenými lištami obité zdi, chatrná výzdoba prázdné láhve v kartónovém obalu, prapodivná drápovitá světla a pár obrazů-mazanin, které poplatné povrchu stěn visí semtam nakřivo. Židle jsou každá jiná a i přesto, že je vše v úhlech, bar je oblý. Působí to všedně, šedivě a obyčejně – hlavně když při tom hledíte do jídelního lístku. Za prvé mne zklamalo, že v jídelním lístku nebyla vyloženě židovská jídla (aniž bych vyloženě věděl, co vlastně je židovské jídlo, takže zas tak moc zklamaný nejsem), v předkrmech se to hemží cizrnou a ani hlavní jídla neskýtala žádnou pecku. Předkrmil jsem se tedy čtyřmi šátečky plnými asi-cizrny a jako druhé jídlo si dal kuřecí maso na houbách. To vypadalo jako kuřecí maso na houbách ze školní jídelny – o přílohu jsem si neřekl (asi jsem myslel, že v té ceně musí být alespoň kilo kosher hranolek) a číšník mne v mém omylu ponechal – tak jsem to snědl samotné. Jídlo nebylo špatné, ale jeho úprava bídná, bídná. No, nejlépe asi juknout na fotky. No, takže si pište – ani v jídle se kouzlo neskrývá. Obsluha byla taková normální, přišel, zeptal se, odešel a nakonec přinesl účet. Takže obsluha taky nic, takže nám toho už moc nezbývá.


Budu se opakovat..takže byla to nepěkná žíďárna za nekřesťanské peníze. Jednu hvězdičku tak leda za tu velikost řízku. Ti co ocení, že mají košer certifikát od rabína Sidona do 14. nissana roku 5770 si můžou přimyslet klidně jednu navíc. A ostatním mohu s klidem doporučit tento podnik vynechat. Shalom Aleichem!

Modří již vědí, že kouzlo této restaurace MUSÍ být ukryto v magickém slově „košer“ a  pokud tohle neoceníte, zůstane jen průměrně vypadající předražená restaurace v centru Prahy s průměrnou obsluhou a průměrným jídlem. Ještěž dnešnímu UZEU na zážitkovosti přídala PýTýBýho adrenalinem nabitá story, jak *** CENZURA ***! ;))

Dinitz zvenku
Jídelní lístek a disktutabilní ocenění
Echt košér lejstro
Interiér
Předkrm - sambusek
Mega řízek
Kuřecí forestiére
Muži hebrejsky a bizarní kyblík