SaSaZu Prague
02/03/2010
1:45hod
cca 1000,- Kč
Zážitky, zážitky, zááážitky :-)

Kambodžská svíčková
Pathai
Voda a jablečný žus

Kokosovo-kukuřičná polévka
(křupavé kuře, zelené papriky, yakitori, bazalka a houby shitake)
Ga Kari
(vietnamské kuřecí kari, kurkuma, tamarind, rýžové nudle a vodní špenát-salát)
Voda a cola s citrónem


A jsme zpět :-(. H2 z východu, z betonové džungle. O měsíc starší, přitom stále stejní. Takže H2 nejenom, že si výběrem podniku co nejdéle prodlužoval dovolenou, ale i tajil podnik tak dlouho, že jsme prošli holešovickou tržnici křížem krážem, až jsme skončili na parkovišti, kde H2 podvolil a já ho navedl do podniku, o kterém jsem měl dlouhodobě negativní mínění (neprávem!).
Během oběda jsme probrali naše úniky do jiných realit, řešili pracovní věci a taky se na přetřes dostal můj až Japonska do USA importovanej baloňák, kterému H2, nečtíc Sartorialist, dal modelové označení "Columbo". Tssss, taková neomalenost :-D

Pokaždé, když se vrátím z dovolené, mám tendence hltat vše, co je spojeno s danou destinací...a to hlavně jídlo a filmovou/hudební produkci. Nemohl jsem tak při výběru destinaci sáhnout jinam, než do asijské fůze holešovického Sasazu. PTB měl smůlu, jelikož tematicky si nemohl moc vybírat, ale po troše odporu jsem mu pár zážitků z cest pověděl. Jináč přišla řeč i na pracovní témata, ale ta radši zmiňovat nebudu. Nechci si kazit neděli (ano, píšu to takhle pozdě).


Sasazu mně velice překvapilo! Dokonalým interiérem! Dokonalou obsluhou! A taky asi i dokonalým menu! Interiéru, který je značně rozsáhlý a přitom zachovává dokonalou intimitu, není co vytknout. Ani ten kulatý stůl, u kterého jsme seděli na otáčecích židlích.
Hned po přivítání, nám byla přidělena velice milá "průvodkyně" obědem. Ta nás zasvětila do názvu podniku (neznamená to ten blábol co si vymyslel H2, ani to není složenina jmen 3 mafiánů, co tu perou peníze a v boxu na patře za neprůhledným sklem šňupou koks, nýbrž bambusový list), poté nám vysvětlila strukturu menu a způsoby přípravy jídla. Na chvíli nás pak opustila a to proto aby nám mohla přinést nahřáté ručníky než se pustíme do jídla. Čas od času nás navštívila, dolila vodu a poptala se zda je vše v pořádku. Bylo :-)
O jídle, jakožto příznivec "euro-atlantické" kuchyně, se moc rozepisovat nebudu. Vybíral jsem ze sekce "Oheň" - a jako první chod jsem měl kambodžskou svíčkovou s ovocem, jako druhý chod pathai - což jsou víceméně rýžové nudle s kuřecím masem :-)

Nenechte se mýlit, do Sasazu by mne normálně nikdo nedostal, ale restauraci jsem dostal doporučenou a hodila se do repertoáru. Lokalita je děsná...za pátým stánkem s beranicemi a levným oblečením z Asie odbočte doleva a narazíte na vstup, který vypadá, jako když mají zavřeno. Ale nemají. Vnitřek už je jiné kafe a všechno, co uvidíte a okusíte, někdo dovedl až skoro k dokonalosti. Interér vypadá skvěle, obsluha je vycvičená a příjemná, na stole I na talíři jsou věci I chutě vyladěné. Snad jen ve slunečném dni, jako bylo uzeové úterý, vniká vchodovými dveřmi dovnitř až moc paprsků. Ale od popořadě: usadili nás ke stolu a už po chvíli nás sympatická a asijsky vystajlovaná servírka informovala o původu názvu Sasazu (znamená to tuším vycházející slunce...nebo zapadající?), o restauraci, o čtyřech způsobech připravy jídla, o tom, že kuchyně je fůzí mnoha asijských kuchyní, o tom, že doporučuje dát si dvě až tři jídla a ta sdílet-tak jak se to dělává v Asii. Schválně, jestli v nějaké Asii někdy byla? ;)...ale každopádně byla přesvědčivá a milá. Ke každému jídlu nám pak dala krátký výklad, z čeho je vytvořeno a také jak nejvhodnější a nejautentičtěji ho jíst. Jídlo bylo moc dobré, polevka byla snad nejlepší, co jsem kdy v restauraci jedl.


Zasloužené čtyři hvězdy. A jestli jste příznivcem asijské kuchyně, nejste socka ale naopak ani snob, který by nutně potřeboval konzumovat asijskou kuchyni jen v Buddha restauraci, která jediná asi může být konkurencí SaSaZu, přihoďte hvězdičku do plného počtu.
ps: A H2, zazvonil zvonec a dovolené je na chvíli konec. Takže s asijskejma podnika je doufám na chvíli konec :-D

Pěkný podnik, trošku snobský, ale vnímavě a s rozmyslem zařízený a obsluhovaný. Dokonce se můžete dívat okny do kuchyně. Pokud bych chtěl dobré jídlo z Asie, zašel bych sem znovu. Cenová úroveň nikterak nevybočuje z linie nastavené interiérem a obsluhou. Jen lokalita dělá a bude dělat ze Sasazu něco v daném místě nepatřičného...něco jako ozdobit si holinky drahokamy.

SaSaZu - interiér
Sympatická obsluha
Jídelní lístek SaSaZu
Kokosovo-kukuřičná polévka
Ga Kari
Ga Kari
Ga Kari - detail
Ga Kari - ruční práce
Nudle
Kambodžská svíčková
Pathai - detail
Pathai
Pohled do kuchyně