19/03/2010
1:30hod
444,- Kč + 56,- Kč
Zážitky, zážitky, zááážitky :-)

Smažený sýr s bramborovou kaší
Polárkový dort
Oranžáda

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Moravský vrabec se zelím a bramborovými knedlíky
Palačinky s marmeládou a šlehačkou

Malé pivo dvanáctistupňové


Jo, Honza si dnes roli "rejži" užil naplno. Nejenom výběrem podniku, ale i téměř nekončeným monologem, který jsem nepřerušoval do doby než mi přišlo, že se točíme v kruhu a tak jsem se ozval a sdělil mu něco ve stylu, že mi připomíná plavce, kterej si stěžuje v bazénu, že je mokrej :-)
Ale jsme tu kvůli recenzi či spíše kritice a tuhle si myslím, že si velice vychutnám.

Nejenom podle Eneagramu (7) jsem kliďas a nechám na sobě dříví štípat. Jenže pokud s něčím nejsem dlouho spokojený, v jednu chvíli to přeroste únosnou míru a já se naseru. Stalo se mi to zrovna dneska, plánovaně a probíhalo to tak, že jsem jako rejža zcela převzal kontrolu nad obědem a bez ohledu na právě probíhající chod jsem vyjadřoval svou nespokojenost. Nebylo to nic příjemného, ale bylo to třeba.


Když se začalo poprvé povídat, že AMBI plánuje "poctivou českou restauraci" byl jsem nadšen, čekajíc něco tak dobrého jako ostatní jejich podniky. Ale asi jsem nepochopil definici "poctivé české restaurace". V mých očích a v podání AMBI to vypadá asi takhle:
- vejdete do podniku, cestou ke stolu Vás pozdraví zcela zbytečně alespoň 6 číšníků
- ještě před usednutím ke stolu Vás ohromí rozlehlost podniku a na druhou stranu zklame jakékoliv využití prostoru (opomenu-li vydrápané malůvky)
- přemíra retro prvků - hloupé záclony, které nepropuštějí světlo, k tomu špatné osvětlení, na stěně váleček jakým měl můj děda vymalovaný záchod. Celý prostor působí chladně a neútulně.
- trapné prvky - k polévce dostanete jednu housku, kterou Vám přinesou v plastové ošatce, kterou používali leda v 70.letech v NDR.
- neuvěřitelný hluk
(- jídelní lístek je vyveden stejným fontem jako povedené logo podniku. Bohužel písmo už tak hezky nevypadá v rámci celého jídelního lístku …a to vůbec nemluvím o použité barvě písma)
- denní menu se prý mění dvakrát denně, takže popis "denní" je určitým způsobem zavádějící a může se stát - že si chcete dát něco, co už vlastně není
- značný chaos obsluhy: jídelák přinese osoba A, objednávku uděláte už u osoby B, osoba C přinese pití, osoba A polévku, mezitím příjde D a zeptá se zda máte objednáno (přitom polévka je již na stole), přeskočím osoby E, F, G, H, které jen projdou kolem stolu, a to jen proto, že se vůbec nezmiňuji o osobách I, J, K, L, které jsou pro tento popis zbytečné, byť se v podniku vyskytují. Dezert objednáte pro změnu u osoby G, ale přinese ho osoba C, která to přinese samozřejmě špatně, takže nemůžete ji ani pořádně vynadat, slíbí nápravu, ale tu již přinese osoba F. Když už chcete platit, musíte to sdělit osobě H, D příp. A, jen proto, aby přišla osoba E a zkasírovala Vás. Jako perlička - po úhradě příjde doteď neangažováná osoba K a zeptá se zda chcete platit :-) ….OK..trošku přeháním, ale z více jak půlky je to to, co jsem zažil nejednou.

Ale zpět k jídlu. Takže, když jsem nestihl svíčkovou (z první denní nabídky), dal jsem si za rekordních 115 Kč smaženej sýr a za 28 Kč k tomu bramborovou kaši. Hranolky v tomto podniku nevedou, protože to není české. Co je však českého na oranžádě mi obsluha nebyla schopna již vysvětlit. Smažák nebyl špatný, ale v celkovém pojetí mi to připomělo jednu z mála mých návštěv menzy.

PTB se už jednou zalekl, že ho chci vzít do Lokálu. Pak jsem sem byl "zavlečen" Fandorem (taky rád jí) a když se schylovalo k bouři, stal se i podnik součástí celého scénáře. Patja byl samozřejmě rozladěn nejenom z podniku, ale také z mého pucování, takže doufám, svůj hanopis (díky časovému odstupu) zbytečně nezměkčí. Polévka, hlavní jídlo i moučník byly dobré, až klasicky dobré - nedával jsem si to tam poprvé - takže za mně jako česká restaurace s udržitelnou kvalitou a chutí jídel má hvězdu navíc. Obsluha byla fajn, interiér je trochu podivný, ale moc jsem to nevnímal. Taky jsem si všiml nějaké celebrity, která seděla v kuřácké části, ale už nevím kdo to byl - myslím, že nějakej hokejista.


Asi je jasné, že tentokrát opět nebudu rozdávat hvěždičky ve velkém. Njn, když už mám averzi k nepochopených "modním" vlnám, tak ji dám taky najevo naplno. Takže stejně jako u "trendového" Imperiálu i Lokál to má za jednu.
Ale pokud jste pozér, darmožrout či vesklák (ať již minulej nebo novodobý - virtuální), bez vkusu či s úchylkou v přemíře retra, budete se tu cítit jako doma. Ostatně pár takových jsem tu měl možnost potkat při každé z mých návštěv tohodle podniku.

Dobrá česká restaurace, kde jedno jídlo chutná víceméně furt stejně, takže nebudete zklamání, ale ani překvapeni. Cenově je to trochu výš, než v klasické hospodě, ale například u Švejka nebo v PUORu vás to nebude stát o nic méně. Dostatek místa slibuje velké šance, že i v pátek večer narazíte na volné místo bez rezervace, velká nekuřácká část je taky bod k dobru, jen nás vlastně trochu pobouřilo, že přílohy se účtují zvlášť. To je trošku žiďárna. Ale jinak u mě dobrý. (Jo a taky mají každý den jiný jídelák, takže můžete být zklamání, že svíčková zrovna dneska ee.)

Lokál jídelní lístek
Lokál - jídelní lístek
Houska k polévce
(Asi) nejdražší smažený sýr v Praze, ČR, Evropě, na Zemi
Moravský vrabec
Detail válečku
Malůvky
Palačinka
Polárkový dort
Účet