Výtopna Praha
25/05/2010
1:30hod
611,- + 39,- Kč
Zážitky, zážitky, zááážitky :-)

Guláš s knedlíkem
Mascarpone ve zmrzlině
1litr hruškového džusu

Špenátová polévka s lososem
Pikantní jelení guláš v chlebu
Pečená čokoláda
Pivo a cola


Tak tento týden jsem dal na doporuční KFLho a vyrazili jsme to podniku v horní části Václaváku, zvaného Výtopna. Že Vám to nic neříká? A co takhle Jágrs Bar? Ano, je to tam.
Celý podnik je podřízen fascinaci jeho majitele vláčkami. Co je na tom s tím majitelem pravdy nevím, ale to s vláčkami si nevymýšlím. Ke každému stolu jsou nejenomže navedeny koleje a kolem Vás sviští vláčky, ale díky systému výhybek je pití doručeno jednou z mnoha fukčních vozů tažených lokomotivami. A za půl minuty lokomotiva zahouká a jede zpět. Unikátní!

Z oběda jsem šel do Myslíkovky, takže jsem po cestě furt komentoval, zdali se blížím nebo vzdaluji svému dalšímu cíli. Patríčijo Bajerána mne jako vždy až do poslední chvíle napínal a přišel dokonce s jednou teorií. UZEO totiž funguje už pěknou řádku týdnů a navštívili jsme mezitím přes 55 podniků - příčemž některé z nich už neexistují, ale na jejích místech vyrostly podniky nové. Jedním z příkladů byl po cestě míjený El-Gaucho steak restaurant, který nahradila severská rybárna. Takže se jako pachatelé můžeme vrátit na stejné místo a neporušit tím pravidlo číslo 6! Touché!


Takže pokud chcete vidět více akce, je zapotřebí intenzivně objednávat pití, takže jsem vypil litr hruškového džusu, který zajedl gulášem s knedlíky z poledního menu. A vše zazdil mascarpone se zmrzlinou ve skleničce od vodky. Díky bohu, že následovala jen cesta dolů :-)

Polívka z denního menu byla fantastická a jelení gulášek v chlebu dobrej. Pečenou čokoládu jsem do sebe spíš už dotlačil - svojí konzistencí a zapečenými pistáciemi to byl fakt masakr. Co je ale nejpodstatnější je to, co dělá z Výtopny restauraci like.no.other. A to jsou vláčky! Vláčky jezdí po celém podniku, vláčky vám přivezou objednané pití a když jste dostatečně hbití, odvezou i prázdné láhve. Vláčky jezdí celou dobu kolem a jelikož s vláčky jsme si jako malí hráli snad všichni, funguje to náramně. Já z nich byl uplně odvařenej a fascinuje mne to tak, že jsem tam šel hned další týden znovu.


Ty vláčky jsou rozhodně bomba. Jsou tak fascinující, že jídlo ve Vás - jako třeba ve mě - nezanechá žádnou vzpomínku. A pak nezbývá nic jiného, než dát tři hvěždičky.

Odpouštím restauraci lokalitu (až nahoře na Václaváku) i nevhodně zvolené logo/logotyp, protože celej koncept je fakt skvělej. Pokud máte rádi vláčky, jste hraví, máte dostatečně staré potomky nebo mezi vaše nejoblíbenější filmy patří Kulový blesk, musíte se tam zastavit na oběd. V restauraci je i hrací koutek, ale obávám se, že žádní plyšáci ani skluzavka nepřebije efekt neustále projíždějících, houkajících, hrajících a nápoje vozících vláčků, resp. vlaků, protože to nejsou žádné mini-modely (viz fotky). A to nemluvím o tom, že každý vlak má své jméno-no je vidět, že to dělal někdo, koho to fakt bavilo. Takže doporučuju!



Tak takhle malůvka je od jiného Páťy
Rychlík
Interiér
Tedík a jeho náklad
Špenátová polévka
Jelení guláš
Obyčejný guláš
..a máme tu Heidi
Mascarpone
Pečená čokoláda
Finále