Domácí Ratatouille
Grilovaný steak v pepřové omáčce
Čokoládová pěna
Jablečný džus
Domácí Ratatouille
Grilovaná kuřecí prsíčka s bazalkovým pestem a šťoucháné brambory
Domácí ovocný koláč
Pepsi s citronem
Nehledě na to, jak moc máte rádi své známé, nikdy jim neveřte, když neví o čem povídají :-) Jinak dopadnete jako já. Uveřil jsem známé, která nikdy nebyla v Paříži, že "Šez Marsel" je super francouzská restaurace a tak jsem cestou na oběd to takto odprezentoval i spolustrávníkovi. Chyba.
Tehdy nepolíbenému francouzskými stravovacími konvencemi mi rejža vyprávěl,
že se jedná o "typický" žabožroutský podnik, jakých je v ulicích Paříže
stovky. Web restaurace to potvrzuje a dokonce se holedbá i tím, že je v
Praze nejautentičtější. Nemůžu posoudit, pokud se PTB nerozhodne další UZEA
věnovat hlubšímu zkoumání brasérií s puncem Galicie. Zpětně můžu potvrdit,
že minimálně názvem podnik zapadá do frankofonního světa a podniky uvozené
slovem "CHez", tj. něco jako "U" jsou ve Francii či jejích koloniích početné
stejně jako u nás. Povídali jsme asi o něčem nepodstatném, neb ve mně
bublalo to, co vybublalo o týden později v ryze českém lokálu. Ale nebudu
předbíhat.
Uznávám, že jsem ani jeden ze svých 4 pobytů v Paříži nevěnoval "tour de braserie", ale měl jsem jinou představu o super francouzském podniku. Určitě její součástí nebyly deštníky s reklamou českého pivovaru. Ani rusky mluvící obsluha. A už vůbec ne okrová barva stěn.
Byla v ní například Orangina, která byla i součástí jednoho z reklamních plakátů na stěnách toho podniku. Proč nebyla i součástí nápojového lístku nerozumím :-(.
Společným předkrmem - Ratatouille - jsme vzdali hold neuveřitelně dokonálému filmu stejného názvu. Pro oba dva to byla naše "poprvé" a alespoň já byl velice mile překvapen, že "lečo" se nejí jen na Slovensku :-D Nevím jak jinde, ale můj "starký" dělal lečo, které chutnalo velice, velice podobně tomu co jsme dostali my a já se - stejně jako ve filmu - vrátil na chvíli do dětství a do doby mých letních pobytů u prarodičů v Banské Bystrici.
Jako hlavní chod jsem měl - nikterak nevybočující - steak s pepřovou omáčkou s typickými domacími "french" fries. Žádné dlouhé vychutnávání se nekonalo, nakolik bylo zapotřebí se plně věnovat velké sklenici plné dokonalé čokoládové pěny. Ano, ano, to mám rád.
Vzpomínám na slečnu, resp. Paní servírku, která byla poměrně příjemná, na prostory, které mi připomínaly svým stylem některou z frančíz českých restaurací (Švejk restaurant nebo třebas Pilsner Urquell Original Restaurant) a co se týče jídla, bylo dobré až chvalitebné. Startovací Ratatouille jsme si asi pod tlakem stejnojmenného animovaného filmu nemohli odpustit (vařená zelenina, mňamky :) a v jídle druhém jsem z nostalgie po zrušeném (!!) bazalkovém pestu v Ambi Pizza Nuova sáhl po kuřecích ňadrech v této magické příměsi zůšlechtěných. Jako tečku jsem si nechal doporučit a užil jsem si jablečný koláč jak z Prci, Prci, Prcičky. Byl dobrej a doufám, že se na něm nějaký pubescent předtím nevyřádil :)
Byl bych-li neobjektivní, za tu čokoládovou pěnu bych musel dát plno hvězdiček. Ale za dle mého názoru "neslanost-nemastnost" podniku, opravdu nehezkou barvu stěny, absolutního ignorování typického francouzského nápoje a pro mne chybějícího genius loci se potácím někde mezi dvěmi a třemi. No dobře, tři, za ten flashbackový efekt, co způsobilo ratatouille. A jestli to nezafunguje na vás, nechoďte si stěžovat za mnou, já vás varoval :-)