01/06/2010
1:30hod
627,- + 40,- Kč
Zážitky, zážitky, zááážitky :-)

Smažený vepřový řízek z krkovičky
Jablečný závin 

Pikantní Pivovarnický závin s křenem

2x malá Plzeň


Tak jak to bývá, H2 opět neprozradil do poslední chvíle kde se bude dnes jíst. A tak pln napětí (důvod v příští recenzi) jsme došli k baráku, kde se od roku 1843 jí a pije po plzeňsku. Celý podnik se nachází v dvou podlažním domě, jednotlivé stoly jsou rozmístěny do mnoha pokojů s různou výzdobou. Co vše však spojuje je (prý) dokonalá Plzeň a tradiční česká kuchyně.
Téma oběda bylo věnováno nemovitostem všechno druhu, sledování spolustrávníka, který zavaloval vrchního dotazy k vínu, rybám a dalším pochutinám a mezitím si pokuřoval doutníček. V jednu chvíli se v naší místnosti objevila i skupinka slovenských obchodních cestujících, kteří se jali už v poledne se opít,a tak za chvilku lítaly od Ferka vzpomienky na to čo kedy kde robil, koľko borovičky vypili atd..

Extrémní zážitkové restaurace jsem si tentokrát nechal v záloze a vybral klasiku. U Pinkasů je pojem a mně docela překvapilo, že jsem vlastně nevěděl, kde vlastně hospoda je. Ukázalo se, že v malé uličce, která spojuje Jungmannovo náměstí s Baťou. Nejprve se nás snažili nacpat do přízemí, ale rejža se nedal a vystoupal do VIP patýrka, kde jsme zaujali to správné místo. Tématicky jsme opět oscilovaly kolem osy průměrnosti, snad jen eskalovala Patríčijova posedlost vidličkami, které mají jednotlivé hroty daleko od sebe. Říká jim "vidle" a zásadně s nimi odmítá dopravovat cokoliv do ústní dutiny. Ten má starosti :)


A to vše se dělo mezitím co já pojídal nedosmažený řízek s bramborovým salátem, který jsem završil jablečným závinem.

Začnu pivem. Nejsem pivař, ale to co jsem pil u Pinkasů bylo snad nejlepší pivo za hodně dlouhou dobu. Tanková Plzeň je k dostání leckde, ale tady mi chutnala uplně nejvíc. K tomu jsem si dal místní pikantní specialitu, tj. pivovarnický závin s křenem, kysaným zelím, okurkou a nakládanými cibulkami. Byla to příjemná změna od všech klasických gulášů a svíčkových, které v českých restauracích klasicky pojídám. Bod navíc za originalitu.


Podnik ničím nepřekvapil, ale také by se mohlo zdát, že neurazil, a proto by si mohl zasloužit tři hvězdičky. Ale dostane jen dvě. A to za ty příbory. Nerozumím tomu, jak se někomu povedlo prodat do různých podniků jedny a ty stejné přibory, jejichž vidličky připomínají spíš hrábě než vidličku. A od teď budu v rámci UZEA trestat každý podnik s těmito příbory.

U Pinkasů je fajnová česká restaurace přesně pro ty, co očekávají fajnovou českou restauraci. Dokonce čísník-výčepní měl bilý knír jak z první republiky a byl veskrze sympatický. Jen jsem se pobavil, když jsem po něm chtěl daňový doklad, nebo alespoň razítko na to, co vyjelo z pokladny. Prý to mají od paní účetní zakázané. To bude asi ženská! :)



U Pinkasů - jídelní lístek
Nehezké vidličky
Pikantní Pivovarnický závin s křenem
Smažený vepřový řízek z krkovičky
Jablečný závin
Účet
U Pinkasů - interiér
H2, maskující se