05/01/2010
1:45hod
1285,- + 115,-Kč
Zážitky, zážitky, zááážitky :-)

Pečené baby kuřátko na rozmarýnu a medu s rizotovým timbalem a glazovanou zeleninou
Čokoládový fondant s karamelovou omáčkou
Dva jablečné džusy

Hříbkový krém s pošírovaným vajíčkem a lanýžovým olejem
Ragú z králičího hřbetu s tymiánem, kaštany, liškami a bylinkovou bagetou
Černý Imperiální čaj s medem a citronem
Dvojitá Cola(loka)


První UZEO roku započalo několika chybami. Jednak jsem se z nepochopitelných důvodů "přesnídal" (přestože dneska platil H2), H2 vybral podnik co otevírá v 18:00 a pak jsem se nechal chvíli vést H2, což mohlo neznalým připomínat bloudění :-D.

Po pár minutách jsme objevili UZEU vhodný podník a zapluli do něj. Jak se takový podnik pozná? Např. že nabízí "baby kuřátko". H2 totiž i po pěti letech baví historka, jak jsem kdysi obědval v Pařížské ulici nano-kuřátko (o velikosti malé mandarinky) za cenu pomalu 10kg masa, zapíjel to Evian vodou a poslouchal, že doba je špatná a zda bych nemohl pro daného (klienta) něco udělat levně (rozuměj cca týden práce za cenu +/- toho oběda). A taky fakt, že po daném "obědě" jsem se šel dojíst k McD.

Ale zpět k dnešnímu UZEU. H2 se na něj připravil! Dokonce v jednu chvíli vytáhl iPhone a obeznámil mě s dotazy co si na mě připravil.

Na první UZEO roku 2010 jsem se pečlivě připravil. Ze soboru uzeo.txt, který mám na ploše a ve kterém shraňuji klenoty české gastronomie spolu s tipy a triky na další sezení, jsem vybral luxusní restauraci. Pak mi Patja nahlásil, že se přezral k snídani, tak jsem lokalitu změnil za jinou-neméně epesní. A to byla první a asi poslední chybka. Za prvé jsem Divinis nemohl hnedka najít, klasika, za druhé bylo zavřena. Podnik páně Polhreicha nestojí o naší kritiku a tak otevírá radší až v šest večer. Jeho chyba. Takže přišel čas na improvizaci…díky krušné zimě jsme po pár odbočeních zapluli do prázdné restaurace, které ve vyloženém menu nabízela baby kuřátko. Čemuž jsem neodolal. Seznam pěti bodů k diskusi a dalších několika, které jsem vymyslel v průběhu diskuse nedali Patjovi šanci zmlknout a dozvěděl jsem se tudíž, co považoval v uplynulém roce za úspěch a co za ušlou příležitost, co plánuje do roku letošního a jak si kreslí svou budoucnost následujících 12 měsíců. Probrali jsme i pár akutních issues, ke kterým jsem mu dal nevyžádáné rady. To já umím dobře.


Jídelní lístek jsem ani moc nestudoval. Dostal jsem "naordinováno" baby-kuřátko, které bylo o dost větší než jsme oba dva mysleli. A bylo fajnové. Stejně jako chléb a brinza. A čokoládový fondat byl epesní.

Podnik vypadal poměrně pěkně, jen stolky mi byly malé – takže jsem (neslušně) vše nepotřebné stěhoval na stůl vedlejší. Servírka byla milá, usměvavá a opakovaně se ptala, jestli jsme spokojeni. Možná ji to fakt zajímalo. Polévka byla fakt dobrá, předkrmový chleba s nátierkou asi taky (ale snědl ho celý Patja), ragů ušlo. Vzhledem k lokalitě byly ceny pochopitelně vyšší, možna až moc vysoké, ale holt staroměstská přiřážka je staroměstská přirážka.


Tři hvězdy. Víc nic. A to za to, že (tý)denní nabídku měli na papíře založeném ve fólii na dokumenty, což vypadalo značně tragicky.

Tématicky vydatné UZEO v relativně fajnové restauraci kvalitně zahájilo další sezónu a jít v mrazu kolem znova, asi bych sem zaplul. Minimálně kvůli obsluze a prázdnosti prostoru. A kdybysme nemachrovali a dali si něco z lunch menu, tak jsem ani nemusel poskuhrávat, že tam bylo o něco dráž, než bylo záhodno.

Kažopádně přeji všem věrným I nevěrným čtenářům UZEO.CZ epesně-zážitkový Nový rok 2010!!!

Novoroční "fail" :-)
Apostila zvenku...
..a zevnitř
Imperiální čaj
Zatímco jedni ujídali chléb..
..jiní si užívali hříbkový krém
Baby kuřátko
Baby kuřátko
Ragú z králičího hřbetu
Kuřátko
Čokoládový fondant
Účtenka