26/01/2010
1:45hod
818 + 82,- Kč
Zážitky, zážitky, zááážitky :-)

Detvanský řízek - vepřová kapsa, plněná šunkou a sýrem, smetano-žampiónová omáčka
Zmrzlinový pohár
Džus - multivitamínový

Hortobáďská mini-palačinka
Kuřecí kousky v česnekovém županu, tatarka
Kaštanové pyré se šlehačkou
Černý čaj a jablečný juice


Tak teď mi to vše zapadá! Taková podlost! Fuj! Píšu recenzi s týdenním odstupem (stejně naše jediná věrná čtenářka se momentálně aklimatizuje u protinožců), takže abych si to vše připomněl, přečetl jsem si H2 report....ale abych nepředbíhal..
Rozhodl jsem se H2 pěkně rozdráždit. A tak, když se mi Na příkopech snažil sdělit proč vybral tento podnik jsem se ho drze optal "a kohopak to zajímá?". A to jsem neměl dělat. H2 se v tu chvíli stal napůl truckou (tak jak to umím i já dobře) a mne nezbylo než ho tříkrát přemlouvat než povolil a obeznámil mne s pohnutkami výběru, což mně upřímně zajímalo.
H2 jinak během oběda tahal "rozumy"...takže jsem většinu času byl nucen odpovídat na různé otázky.....no ale k podniku..

Na dva pokusy jsem Putrickovi vyprávěl o této restauraci, jak je propojena s naší rodinou, o paní majitelce, o vip hostech, kteří si tu cpou břichy…. a i když ho to moc nezajímalo, nakonec vyslechl vše. Zbytek jsem už jen pokládál otázky a poslouchal. Sondoval jsem jestli v Giantu funguje personální management podobně jako u majitele UPB1, nebo ještě hůř, zjistil jsem, že Patja má magickou tabulku (příjemně mně překvapil) a zjistil jsem, že všechno bude v 2010 jinak. Padlo také něco o dokonalém opaku kapitalismu, ale tomu jsem moc nerozuměl. Jinak existují určitá tabu témata, ke kterým se v rámci volby diskuse vyhýbám. Přesto jsem byl tentokrát vyloženě „vyzván, hecnut, provokován“ – anglicky „challenged“ ho výhledově použít. No tak schválně, jak to bude s těma „koulema“. Už brzy™ se dozvíte i vy, čtenáři UZEO.CZ.


V mrazivém počasí jsme došli..či spíše doklusali..od Obecního domu až téměř na Karlovo náměstí, abychom přes kvasi-dvorek zapluli do podniku s podezřelým názvem "Posezení u Čiriny". Se zamlženými brýlemi jsem málem zakopl o neoznačený schůdek a narušil tak tichou atmosféru šedivého osazenstva místního nanopodniku plného nano-"kójí" (krapet ala TwinPeaks - nikdy jsem ten seriál neviděl, ale myslím, že by to tam zapadlo).
H2, znajíc podnik více než dobře, šel najisto, já si z česko-slovenské kuchyně (což se v době dnešní době plné "italských" kuchyní musí ocenit) vybral Detvanský řízek. V poločase jsem zjistil, že ani H2jky kuřecí kousky v županu nejsou špatné..tedy spíše velmi dobré..a tak jsem mu nejendu snědl (hlavně během jeho toilet-breaku :-).
Sladká tečka na závěr - v podobě zmrzlinového poháru - nevybočovala z průměru.

Z restaurace dýchá něco vyjímečného. Není to jenom skladbou hostů a malým prostorem s oddělenými “kójemi” stolů, ale restaurace je tak nějak rodinná. Čirina si tam ve své klasické bile zástěře semtam projde a sedne ke stolu, který je nejblíž baru. Myslím, že I klientelu má restaurace pravidelnou a věrnou a míchá se tu zájem gurmánský se zájmem společenským. Jídelák teda vypadá bídně, ale to co zde vaří je dobré a je toho hodně. Vše co jsem dnes měl jsem tu už někdy jedl, takže sázka na jistotu. Předkrmová palačinka na podráždění žaludku, kuřecí kostky v množství takovém, že na přílohu předem zapomeňte a stejně budete mít co dělat. Moučník jsem si davit neměl. Za prvé jsem si nepamatoval, že kaštanové pyre sedí na šlehačkovém podloží (šlehačka=mléko=zlo), ale hlavně jsem měl velké oči. Dost moc jsem se teda přejed a během odpoledne si na oběd dost často vzpomněl. Ale to je moje blbost. Obsluha je příjemná, ale na můj vkus se u stolu objevuje málo.


No. A teď nastane zvrat. Stejný jako v mém (a Há-Dvojky) žaludku pár hodin po obědě. Jedna hvězdička. Nic víc. Za citové pouto H2ky k podniku. Jídlo nebylo během konzumace chutné, ale za historii UZEA je to vůbec poprvé, co nám po obědě nebylo oboum dobře. A o takovýhle zážitky já zájem nemám.
ps vzkaz H2jce: Tak ty takhle, H2. Nechat mě vykrmovat havlistkou, jo? Fuj! Se nevidím, že se se pos*ali! Já tušil proč tě zatáhnout dnes do podniku, kam chodí V.K. :-)

Posezení u Čiriny je zvláštní podnik, tak trochu kategorie sama pro sebe, stejně tak jako její šéfkuchařka Čirina-Irena Košíková autorka několika kuchařek.. Mám k restauraci citový vztah-slavil jsem tu promoci a zažil dalších x rodinných oslav, takže hvězda navíc (jinak by dostala tak tři a fous). Restaurace je jistá volba, pokud mate rádi česko-slovenskou kuchyni, nebojíte se větších porcí a uděláte si rezervaci, bez které se tam asi nechytnete. A to kdyby Patja věděl, že Čirina vařila pro Václava Havla, možná by mu, jako skalnímu Klausovcovi, zaškočilo. Nemohu se dočkat jeho sloupečku!

Jídelní lístek
Místní štamgasti
Palačinka
Kuřecí kousky v česnekovém županu
Detvanský řízek
Kaštanové pyré
Zmrzlinový pohár
Ručně psaná účtenka